Те са нашето бъдеще! Те са добри и ние в Несебър ще продължим да го показваме…

Със сигурност проблемите в българския футбол не са малко, но и със сигурност един от тях се корени в работата с подрастващите. Съвети и „специалисти“ в тази област – дал господ. Въпросът е какво се прави на практика и колко добра работа се извършва. Насоките в темата с детско-юношеския футбол (а и спорт като цяло) са доста – те обхващат бази, тренировъчен процес, възстановяване, обучение, треньори, мотивация, възнаграждения и още и още.

Само преди няколко дни ние в ОФК Несебър успяхме да си сверим часовниците с водещи отбори от Европа. Да видим как те работят, какво правят, за да са по-добри и по-успешни и къде се крият тайните на техния напредък. Момчетата от набор 2012 с треньор Трайо Грозев участва на престижен международен турнир в Малта.

Ето част от отборите, които също участваха в надпреварата: Лийдс, Спортинг Лисабон, Дънди Юнайтед, Земун (Сърбия), местните Хамрун, Хибърниънс, Пиета Хотспърс, Балзан, Валета, унгарската академия Мьошьоли Фучисули и други.

Вече отразихме резултатите на нашите момчета. Те записаха победи над домакина Хамрун Спартанс с класическото 3:0, след това и над унгарците с 3:1. Последва равенство 0:0 с малтийския Балзан. В следващите двубои нашите деца загубиха от португалския Спортинг (Лисабон) с 0:2, от английския Лийдс с 0:1, но разбиха с 5:0 малтийския Суиги Юнайтед. Последва загуба от малтийския Хибърниънс с 0:1 и победа над Валета с 2:1.

Какви обаче са впечатленията, наблюденията и отзивите от този турнир, защото на този етап резултатите и класирането далеч не са най-важни…

Още през лятото говорих с организаторите на турнира и още тогава ми казаха, че участие ще вземат доста силни отбори. Помолих, ако имат още едно място, да включат и децата на Несебър. За наше щастие се случи и заминахме за Малта… Естествено, преди това говорих с родителите на децата, съгласиха се. Не може да си представите какво означава това пътуване за нашите деца. Ще разкажа и за самите мачове, но самото пътуване, преживяването и отиването в Малта беше нещо, което те вероятно никога няма да забравят. Някои от децата все още не бяха пътували със самолет – за тях всяка  следваща минута беше преживяване. През цялото време ги водеше емоцията“, споделя треньорът Трайо Грозев.

Организацията на турнира беше на страхотно ниво. Изиграхме доста мачове и смея да твърдя категорично, че нашите деца имат абсолютно същите качества, каквито и връстниците им в тези по-големи клубове, ако дам пример със Спортинг или Лийдс. Ние не отстъпваме по нищо като качества. В началото бях леко притеснен как моите момчета ще влязат в мачовете, все пак едно е да играем при нашата конкуренция в България, а съвсем друго е да се изправят срещу силни противници. Те играха прекрасно, показаха страхотни качества. Разбира се, с всеки изминал мач умората се увеличаваше и в началото, когато бяха свежи, показаха наистина забележителни неща. След всеки мач треньорите на нашите противници идваха при мен и ме поздравяваха. Казваха, че имаме страхотни деца, с които трябва да продължим да работим“, допълва още треньорът в школата на Несебър.

Трайо Грозев сподели и придобитите впечатления от колегите си от водещите академии: „Разбира се, че има накъде да се развиваме в тази посока, за да тръгнем по техния път. Колегите от Лийдс ми казват, че в тяхната академия правят селекция. Например от 500 деца, избират конкретна бройка за дадения набор. Селектират ги в трети отбор, втори и първи и спрямо показаните качества треньорите разпределят младите футболисти. И именно, защото има селекция, се избират най-добрите, което пък след това дава резултатите. Треньорите работят доста индивидуално – например сутрин отделят група защитници и провеждат занимания с тях, а следобед с цялата група. На следващата сутрин тренират само с нападателите. Така работата е много по-ефективна…“

Може би единственото, по което изоставаме, е липсата на самочувствие. Онези деца излизат и искат да се забавляват, тях не ги е страх. НО знаете ли защо?! Техните възрасти участват в над 20 турнира на година! Това означава опит, мачове, конкуренция. На тези деца в тази възраст им трябват мачове и точно такива срещи, за да може в утрешния ден да израснат, а на терена да не се притесняват или страхуват, от който и да е противник“, допълва младият специалист.

Със сигурност изключително добра оценка заслужават Адриан Янев, Петър Петров (роден 2014 година), Васил Христов и Валери Михалев. Поздравявам всички футболисти и благодаря и на родителите им, че осъществихме това пътуване. То беше наистина важно. За децата беше изживяване, още не могат да асимилират какво са преживели. Знаете ли защо е важно?! Защото адреналинът ги държи и ако знаят, че ще участват на още един такъв турнир след няколко месеца, те ще имат мотивация да тренират и да се доказват всеки ден. Така ще станем свидетели на още по-малко и по-малко отказващи се деца от тренировки. Разбира се, участието на подобен турнир, не е основното нещо, за да тренират или да играят футбол, но е важна част от целия пъзел“, коментира още Трайо Грозев.

А за финал треньорът просто бе кратък: „За мен най-важното бе, че въпреки умората и многото изиграни мачове, никой не искаше да се връща… Ние имаме много таланти, децата са страхотни, за което получихме поздравления от всички участници в турнира. Това ми дава мотивация да продължа да работя. Всеки ден говоря с тях и им казвам да мечтаят. Но да мечтаят смело, надалеч, защото няма невъзможни неща!“

Сподели:

Други новини